Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rio De Janeiro

2008.10.29

Rio de Janeiro (Januári folyó) a neve az államnak, továbbá Brazília egyik legismertebb városának. Sokak szerint egyben Dél-Amerika legszebb városa is. Számos esetben csak Rio-nak nevezik a várost. A Rio de Janeiro-ban születetteket szokták cariocas-nak (kariókáknak) nevezni. A város híres a szambáról, illetve a hotelekkel körbevett Copacabana, Ipanema, és Leblon nevezetű tengerpartjairól. Ipanema- strandKülönösen ismert Rio az évente megrendezett Karneváljáról,a Cukorsüveg nevű hegyről, és a hatalmas méretű Krisztus-szoborról, ami a Corcovado-hegy tetején található. Szintén a városban található az egy lakott területen belüli legnagyobb erdő, a Tijuca-erdő. Rio de Janeiro város lakossága 6 094 183 fő (2005-ös adatok szerint), a területe 1182,3 km². Az elővárosaival együtt 11-12 millióra becsülik a lakosság számát. 1960-ig az ország fővárosa, jelenleg a második legnagyobb brazil város São Paulo mögött. A város polgármestere Cesar Maia, Rio hivatalos dala a "Cidade Maravilhosa" (Csodálatos Város). Két fontos repülőtere van: A Tom Jobim nemzetközi repülőtér, amelyet elsősorban a nemzetközi utasok használnak. A Santos Dumont reptérről kizárólag az országhatárokon belül utazhatunk, így juthatunk el São Paulo-ba, Belo Horizonte-ba és Brazíliavárosba.

Etimológiai eredet 

1502-ben Újév napján a portugRio de Janeiro fegyverzeti címereál hajós, Gaspar de Lemos betért egy, a brazil partoknál levő öbölbe (ma Guanabara-öbölnek hívják). A hajós az öblöt egy folyó torkolatának vélte, és elnevezte Rio de Janeiro-nak, ami Január folyót jelent.


A város részei 

Rio de Janeiro leghíresebb városrészei között található:

 

Gazdaság 

Napjainkban Sao Paolo után a második legnagyobb ipari állam. Habár a lakosság részaránya nem éri el az összlakosság 9%-át, a GDP 13%-át tudhatja magáénak. A városban székel az ország legfontosabb fejlesztési bankja a BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento e Social) Az ország legnagyobb magánvállalatai közül 50 Rióban székel, és itt vannak a legjelentősebb kőolaj kitermelő és forgalmazó vállalatok is. Mezőgazdasági szempontból a legfontosabb a cukornádtermesztés és az ehhez kapcsolódó cukor és alkoholgyártás. Északnyugaton jelentős a banán és rizstermesztés is.

Brazília települései

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

elvislucaspresley@gmail.hu

(Elvis Lucas Presley, 2012.01.05 03:48)

Örömmel jelentem be hogy a Klón című 2001'es Brazil eredeti telenovellát
A Zone Romantica ismét kitűzte műsorául.
Nem rég kezdték azt hiszem úgy körülbelül Szilveszter környékén.
Körülbelül a 50,60. - Dik résznél tart.
Két részt játszanak egy nap,reggel 8:00 - tól reggel 10:00-ig.
Aki lemarad a részekről,az Szombaton és Vasárnap megnézheti hajnali 1:45 - től hajnali 6:00-ig.

Ennyi boldog új évet!!!!:D

elvislucaspresley@gmail.hu

(Elvis Lucas Presley, 2011.05.29 00:06)

Én is szeretem Braziliát.

imádom

(gioka, 2008.11.23 15:21)

Imádom Rio De Janeiro-t nagyon szeretnék egyszer eljutni ide!!

Re: imádom

(Marianna, 2011.04.10 12:00)

én is el szeretnék egyszer ide jutni